top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRenée

Heeft er iemand nog een passie te leen?

'Vind je passie'….pfffff je zou al moe worden van de gedachte dat je naast die drukke baan OOK nog een passie zou moeten hebben. Als je geen passie hebt doe je niet mee tegenwoordig, zo lijkt het. Heb je ook zoveel bewondering voor of jaloezie naar mensen die een enorme passie hebben voor iets? Ik heb wel eens gedacht; ik heb een passie voor wijn en op het terras zitten. Niet echt heel passend voor in een sollicitatiegesprek of op een netwerk dingetje.


Er is wellicht een geruststellende gedachte….je hoeft een passie niet te verzinnen, je moet alleen het juiste luik opentrekken om het te vinden. Door allerlei workshops vanuit werk, maar ook vanuit een coachtraject werd voor mij steeds duidelijker waar ik echt blij van werd.

Wat bleek…mijn passie zat een beetje weggestopt achter een luik wat ik eigenlijk een hele tijd geleden op slot heb gedaan. Waarom? Het paste steeds minder goed in de banen die ik deed en ik kon het er niet goed in kwijt. Dus verdween datgeen waar ik echt heel blij van werd, langzaam naar de achtergrond (achter dat luik). Toen ik de balans ging opmaken d.m.v. verschillende opdrachten, gesprekken, workshops verspreid over een langere tijd kwam eigenlijk telkens hetzelfde naar voren. Voor mij is het zo simpel als dit; ik wil gewoon heel graag mensen helpen (het liefst in hun persoonlijk/professionele ontwikkeling). Tijdens een gesprek met mijn moeder haalden we herinneringen op aan vroeger en wat zei ik altijd? Ik wil graag mensen helpen, maar ik kan niet tegen bloed, dus dan ga ik dat doen door te praten. Ik had op 12-jarige leeftijd nog geen enkel idee van het beroep psycholoog of coach. Wat wel altijd in mijn rapporten stond en op ouderavonden terugkwam was dat ik heel behulpzaam was en teveel praatte in de klas met anderen. Hetgeen me in mijn kindertijd al typeerde heb ik nu tot mijn beroep gemaakt. Anderen helpen door te praten (en te luisteren natuurlijk).


Ik wil niet zeggen dat het ‘eenvoudig’ is en misschien heb je op dit moment (nog) geen idee wat je passie is. Maar ik wil wel zeggen dat het verhelderend is als je wel een idee krijgt van waar je passie ligt. Waarom? Omdat wanneer je dingen doet die in lijn zijn met deze passie er bakken met energie vrijkomt, zonder dat dat heel veel moeite kost. Best fijn ;) We doen tenslotte doorgaans al genoeg dingen in het dagelijks leven die energie kosten. Een passie is iets wat je niet los kunt laten en wat steeds terugkeert in je leven. Je wordt er blij van als je ermee bezig bent en het geeft voldoening. Betekent dit altijd dat je van je passie je baan moet maken? Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn, maar het kan ook betekenen dat wanneer je je passie vindt, je daar meer tijd aan gaat besteden naast je baan. Door erover te lezen, je erin te verdiepen. (ja dat kan ook als je een passie hebt voor wijn….)


Ga eens na; wat vond je vroeger leuk om te doen en waarom? Of waar krijg je energie van en wanneer lijken dingen vanzelf te gaan? Waar ben je altijd nieuwsgierig naar? Wil je meer tools om je passie te vinden? Check www.flourishbe.nl en ontvang het gratis werkboek PASSIE GEZOCHT.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page