Het leven is (g)een feest...de slingers zijn opgeborgen
Voor het eerst in deze pandemie valt het mij op dat er nu pas meer aandacht komt voor de mentale gevolgen van deze situatie. Ik spreek veel twintigers en dertigers, de groep zonder kinderen. De groep ‘voor wie het allemaal wel meevalt’ naar eigen zeggen. Maar is dat zo?
Ze mogen niet klagen vinden veel mensen, want niet naar de kroeg kunnen is niet het grootste probleem in deze pandemie. En natuurlijk is dat zo, maar laten we niet onderschatten hoe het is als je dag in dag uit thuis zit te werken aan je keukentafel (of erger nog; op je bed omdat je met drie huisgenoten woont die allemaal thuiswerken). Of net je eigen huisje hebt kunnen kopen en kampt met de onzekerheid of je je baan wel kunt behouden.

De young professionals die graag de slingers ophangen in het leven. Maar hoe houd je het leuk als die slingers ver weg opgeborgen zitten in een doos? Geen leuke borrels, geen fijne verre vakantie in het vooruitzicht, geen sportwedstrijd op zondag om stoom af te blazen van een week hard werken. Natuurlijk geldt het gebrek aan perspectief voor iedereen, maar ik richt me nu graag even specifiek op die ambitieuze young professional. Je hebt hoge verwachtingen van deze tijd, het begin van je werkende leven. Je wilt graag doorgroeien, jezelf laten zien en plezier hebben in het (werkende) leven. Om nog maar niks te zeggen over de intense behoefte aan sociaal contact, ook en vooral op het werk.
De hele situatie heeft tot gevolg dat je meer dan ooit tevoren, noodgedwongen, gefocust bent op je werk en de inhoud ervan. Want alle dingen die ontspanning bieden en helpen opladen vallen voor een deel weg. Hoe blijf je (mentaal) gezond in deze tijden? Ik deel graag vijf tips met je om er het beste van te maken in deze roerige tijden.
‘Leuk hoor, maar goedbedoelde tips lees ik overal’ hoor ik je denken. En toch doen we het niet. Wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren? En dat is precies waar de moeilijkheid zit. Dus wat ga jij de komende 66 dagen anders doen?
1. Doorbreek de sleur
Met het vele thuiswerken en zitten achter de computer is bewegen een must. Natuurlijk is dit een inkopper en toch spreek ik in mijn praktijk ontzettend veel mensen voor wie het niet lukt om uit de sleur van de dag te komen. Want stel je voor dat je net de deur uit bent als je ‘gepingd’ wordt door je manager. Het gevoel niet te willen ‘spijbelen’ of te worden ‘betrapt’. Het vraagt dus om eigenaarschap en misschien een beetje lef om zelf te bepalen hoe je je dag indeelt (voor zover mogelijk uiteraard). Draai de vraag eens om; hoe werk jij zo productief mogelijk? Uiteindelijk word een manager namelijk ook blij van een productieve werknemer. Dus neem pauze, liever vaker en korter dan urenlang ploeteren en dan een lange pauze nemen. BEWEEG. Ga lopend bellen bijvoorbeeld of pak wat te drinken, maar kom ieder half uur even van je stoel af. En ga naar buiten. De buitenlucht doet wonderen voor je energie, ook al regent het.
2. Begin je dag goed
Hoe vaak ik wel niet hoor dat mensen liever langer slapen dan rustig opstarten…vervolgens met ontbijt achter je computer de dag beginnen met een overvolle mailbox. Slecht idee. Bedenk, voor je überhaupt die laptop aanraakt, liever eens welke drie dingen je in elk geval wilt doen vandaag. Schrijf (haalbare) doelen op, dat zorgt voor focus i.p.v. eindeloos lange to-do lijsten. Zorg dat je even bewogen hebt en maak er een ritueel van om ‘naar’ je werk te gaan. Ja, ook als dat in dezelfde ruimte is als waar je leeft. Zet een kop koffie of thee, installeer jezelf en begin officieel aan de werkdag.
3. Dankbaarheid
Volgens Professor Sonja Lyubomirsky draagt dankbaarheid bij aan een gelukkiger leven. Het vermogen om een gelukkig leven te leiden wordt voor 40% bepaald door doelbewuste acties. Een van die doelbewuste acties is het dagelijks stilstaan bij zaken waarvoor je dankbaarheid voelt. Vul deze zin aan; Ik ben dankbaar voor…….Uiteraard kun je dit met van alles aanvullen. Grote dingen, kleine dingen, dat maakt niet uit. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Het is een vaardigheid die je kunt trainen en een positieve bijdrage levert aan je welzijn.
4. Je favoriete k*t gevoel
Ja je leest het goed….je favoriete k*t gevoel. We ervaren ongemak en zéker in deze tijd waar we niet meer kunnen vluchten in feesten, partijen, vakanties enz. We zijn niet meer gewend om ons gewoon eens een dag ellendig te voelen. Nu we meer op onszelf zijn aangewezen en de controle over een aantal dingen niet meer hebben, ervaren we vaker een vervelend, oncomfortabel gevoel. We zijn meesters geworden in het ‘weg managen’ van deze gevoelens. Ik raad je aan je eens een dag gewoon ellendig te voelen. Die dag gaat namelijk ook weer voorbij. Begrijp me niet verkeerd; ik moedig je niet aan te verdrinken in zelfmedelijden, maar maak het luchtig, haal je schouders op, kijk eens van een afstand naar jezelf. Duik in dat rotgevoel wat je hebt. Je zal merken dat het waarschijnlijk vanzelf weer minder wordt of zelfs verdwijnt. Hoe meer we proberen negatieve gevoelens te onderdrukken, hoe harder deze terugkomen als een boemerang.
5. Relativeer en zoek de slingers in de kleinere dingen
Het is, naast je soms gewoon ellendig te voelen, ook nodig om de boel op z’n tijd te relativeren. Kijk vooruit. Het gaat niet voor altijd zo blijven, ook al weten we op dit moment niet hoe lang het nog gaat duren. Stel jezelf iets fijns in het vooruitzicht, het liefst op korte termijn. Nee dat zal niet groots en meeslepend zijn. Maar een goed glas wijn, een fijne film, een mooie wandeling met iemand, een avond koken, een beauty dagje voor jezelf, de rust om een fijn boek te lezen. De slingers zitten hem, in deze tijden, in de kleinere dingen van het leven. Ga ernaar op zoek en je gaat iets vinden.
Lieve mensen, maak er het beste van. En je af en toe een dag belabberd voelen over deze hele situatie is echt ok.
#mentalegezondheid #youngprofessionals #millennials #thuiswerken